Filtrér efter

Pris
kr. kr.
Produktmærkater
Vægt
kg kg
Filter

Udon nudler - Japansk comfort food

Udon nudler stammer fra Japan, hvor den tykke nuddel er lavet af hvedemel og ofte bruges i supper. Den kan minde lidt om pasta, især grundet dens størrelse som er væsentligt større end andre typer af nudler. Udonnudler har været kendt i mange år, men der er dog lidt tvivl om hvordan de først opstod. Nogle mener, at det var en Rinzai-munk, som i 1241 introducerede japanerne for muligheden for at kværne mel. Det førte til, at de blandt andet brugte melen til at lave nudler.

Andre mener, at vi skal længere tilbage, til 710 til 794, under den periode som kaldes Nara, hvor en gruppe fra Japan introducerede kinesere i Tang-dynastiet for 14 forskellige typer af mad, hvor en af dem var muginawa, en ret som mange mener var forgængeren for mange typer af nudler.

Der går også historier på, at udonnudler stammer konton, som er en ret lavet med hvedemel og sødt fyld. Dette skulle så have udviklet sig til de udonnudler, som vi kender i dag. En fjerde historie går på, at udonnudler blev introduceret af en buddhistisk præst til øen Shikoku. Derfra skulle det så have spredt sig til resten af Japan.Historierne er mange, men uanset hvordan udonnudler kom til, så er vi mange der nyder godt at de lækre hvedemelsnudler i dag. Mange japanere spiser udon i retter, som kan betegnes som comfort food - mad, som er enten nostalgisk eller har en høj sentimental værdi, hvorfor det er særligt rart at spise.

Udonnudler - Går godt i både kolde og varme retter

Udon nudler bliver spist både varme og kolde, hvilket gør det til en meget alsidig base for mange retter. De kolde retter med udon er typisk salater, hvor de blandes med skiver af omelet, kylling og friske grøntsager. Typisk for retter, hvor udon nudler indgår er, at nudlerne også kan erstattet med soba nudler.

De varme udon retter kan være alt fra tempura udon, hvor tempurarejer eller kakiage bruges som topping for suppen med nudler i, til chikara udon, en nudelret der toppes med ristede mochi-riskager. Mochi er ellers primært kendt fra det søde køkken, men de kan også indgå i det salte køkken som en del af en ret. Her er det dog ikke mochi som vi kender dem, for når de indgår i det salte køkken er der som regel ikke sødt fyld indeni.

En anden populær ret med udon nudler er kold tanuki udon, som heldigvis ikke har noget med dyret tanuki at gøre - en lidt særegen blanding mellem en vaskebjørn og en hund, som stammer fra Japan. Tanuki udon er en kold ret, hvor nudlerne bliver serveret med en kold suppe, mentsuyu, der består af blandt andet sake, mirin, soja, kombu og katsuobushi, hvilket er tørrede bonitoflager. Dertil kommer toppings bestående af blandt andet tenkasu, som er små stykker af friturestegt tempuradej, der drysses oven på mad for at give lidt ekstra crunch og tekstur - lidt som en crouton.

Mange spiser også gerne frisk grønt i, som agurk, tomater, kinaradise og forårsløg. Dertil kan der serveres et halvt hårdkogt æg, for at tilføje protein til retten. Alt i alt en nem ret, som kan være skøn at spise på en varm sommerdag hvor der ikke er hverken appetit eller overskud til det helt store gastronomiske eventyr.

Udon noodles - Fra Japan til resten af verden

Til trods for at udon nudler har sin oprindelse i Japan, så er de nået det meste af verdenen rundt. Ser man nærmere på de lande, der har specifikke retter med udon nudler i, så er det primært lande nær Japan som har taget godt imod de tykke hvedenudler. Her har blandt andet Korea adopteret nudlerne, hvor de serverer dem på traditionel japansk vis, og har også givet dem deres eget twist på en mere koreanskklingende nudelsuppe.

Også Filipinerne og Palau har deres egne retter, der er baseret på udon nudler eller nudler, som ligner og minder meget om i størrelse og smag.

Hos Den Kinesiske Købmand kan du få flere forskellige typer af udon nudler, og det er en af de typer af nudler som tit også sælges friske. Fordelen ved at købe de friske nudler er, at de lidt ligesom frisk pasta ikke skal have så lang tid i kogende vand før end at de er færdige. På den måde får du hurtigt tilberedt lækkert tilbehør eller en base til din madlavning. Du kan også vælge at lade nudlerne koge i suppen - så tager de endnu mere smag til sig. 

Japanske udonnudler - Fås både friske og tørre 🍜
Produktet er nu slettetx