Derfor har over 22.000 handlet hos os
Bubble Tea
Bubble tea – Taiwanesisk te der tager verden med storm
Du er måske stødt på fænomenet før, som kommer i store, gennemsigtige kopper, med tykke sugerør. Den fås i mange forskellige farver, og bunden af koppen er prydet af små, farverige kugler der alle smager forskelligt. Det er selvfølgelig bubble tea, som der er tale om. En særlig drink baseret på te, der stammer fra Taiwan, som med sine poppende boba-kugler er blevet en kæmpe succes her i Danmark. Drikken kan nydes både varm og kold og er derfor en helårlig oplevelse. Den er dog ekstra forfriskende når den er kold, og er derfor oplagt at nyde i sommervarmen eller forårssolen. Desuden gør de fine farver og sjove kugler det til en oplevelse, der går ud over den normale kop te – eller iste.
Fra kinesiske te-traditioner til moderne bubbletea
Det er et velkendt faktum, at te stammer fra Asien, og nærmere bestemt Kina. Siden 2737 år f.Kr. har te været anvendt til at drikke, hvor det til at starte med primært blev brugt til at behandle sygdom. Her var det dog primært det sydlige Kina, som nød at drikke te og tillagde drikken forskellige egenskaber, som at det bidrog til at tænke bedre.
Gennem de mange dynastier i Kina blev kendskabet til te udbredt, og herfra voksede drikken fra at være forbeholdt asiatiske lande, til at nå resten af verden. I det 16. århundrede blev vestlige præster og handlende introduceret for det, og det var dengang kendt som chá. Det blev hurtigt populært i Holland, hvor de videreformidlede kendskabet til te til både Tyskland, Frankrig og det, der dengang blev kaldt New Amsterdam, men i dag kendes som New York.
Det var dog ikke kun disse lande, som lærte om og nød te i denne periode. I det 17. århundrede fik russerne også fingrene i te, som blev givet til Tsar Michael I af den mongolske Khan. Efter denne introduktion af te til Rusland blev det aftalt, at der skulle komme jævnlige leveringer af te fra Kina med kamelkaravane, imod at russerne gav skind og pels retur.
Teen skulle også ramme Storbritannien med storm, hvor det den dag i dag er en fast del af briternes hverdag – på samme måde som kaffe er det for mange danskere. Langsomt har te spredt sig rundt til hele verden, og hvor Kina er kendt for sin grønne te, og briterne for deres te med mælk og sukker, så findes der mange te-traditioner rundt omkring i verden. En af dem er booble tea.
Te med mælk eller milk tea?
Måske du kender den kendte, britiske variant af te, som typisk er sort te med mælk og sukker. Den er sød og cremet i smagen, hvor det skarpe og bitre fra de sorte teblade er blevet rundet af med mælk. Netop te med mælk er en af de mest populære varianter af bobbel tea, hvor teen er baseret på typisk sort, grøn eller oolong te, som så blandes op med mælk eller kondenseret mælk. Bubble tea fås dog også i en variant, hvor der ikke er mælk i, men det blot er basen af sort, grøn eller oolong te. Hertil kan man selv vælge hvilken topping eller boba, som man ønsker der kommer i. Det åbner op for en lang række smagskombinationer, så du kan finde netop din favorit.
Den ældste, kendte bubble tea drik bestod af en blanding af varmt taiwanesisk te, tapiokaperler, kondenseret mælk og sirup eller honning. Nu til dags bliver bubble tea som regel serveret kold, og teen er derfor brygget på forhånd, hvorefter den er kølet ned – meget lig iste. Tapiokaperlerne, som er det der gør bubble tea til noget helt særligt, er oprindeligt lavet af stivelsen fra kassava, som er en rod eller knold. Den kan gro under omstændigheder, hvor mange andre planter giver op, og så er den fuld af stivelse. Det er også disse perler, som har afgjort den type sugerør der bruges til at drikke bubble tea. De er nemlig ikke samme størrelse som almindelige sugerør, da dette ikke ville lade perlerne passere gennem – og de udgør en stor del af oplevelsen. Især de perler, som går under navnet popping boba, der er navngivet sådan fordi de sprænger inde i munden. Så sugerøret er ekstra stort, for netop at disse perler kan suges med op når man drikker sin bubble tea.
Bubble teens oprindelse
Der er ingen tvivl om hvor bubble tea stammer fra, men der er alligevel to forskellige oprindelseshistorier, som florerer. Den ene fortæller en historie om The Hanlin Tea Room i Tainan, der opfandt bubble tea i 1986 da ejeren, Tu Tsong-he, blev inspireret af de hvide tapiokaperler han så på det lokale marked Ah-bó-liâu. Han lavede senere samme dag te, hvor han brugte disse perler, og drikken blev kendt som perlete.
Den anden historie går på, at bubble tea er blevet opfundet i Taichung, i Chun Shui Tang Tea Room. Her fortælles det, at ejeren, Liu Han-Chieh, begyndte at servere kinesisk te koldt. Ideen fik hun efter, at hun besøgte Japan i 1980. Denne nye måde at servere te på satte gang i forretningen, og flere butikker i samme kæde blev oprettet, for at lange kold te over disken. Firmaets produktudvikler, Lin Hsiu Hui, skabte så bubble tea ved at hælde tapiokaperler i en kop kold te under et personalemøde. Tapiokaperlerne blev før anset som værende en klassisk snack, og det var derfor ikke unormalt at de var fremme sammen med teen på mødet. Hun opfordrede andre til at gøre det samme, og begejstringen var så stor, at den nye drink hurtigt blev sat på menukortet. Det blev i sidste ende deres bedst sælgende produkt.
Toppings i mange smage og farver
De populære drikke kan kombineres smagsmæssigt på et hav af forskellige måder, og især de perler man tilføjer til kan sætte sit helt særlige præg på smagen. Boba, som tapiokaperlerne også kaldes, er farvet efter de ingredienser, som er blandet i. Her er de klassiske tapioka sorte, fordi de er lavet med brun farin. Du kan også finde perler lavet af gelé, som fås i alle mulige former såsom stjerner, små firkanter, eller rektangulære stykker. Samtidig fås de i et væld af smage, som kan være alt fra kokos, litchi, mango, kaffe og mange flere. Der findes også popping boba, der er navngivet sådan fordi de små kugler sprænger når du drikker dem. De har ofte juice eller frugtsirup indeni, og et par populære smage er mango, jordbær, kokos, kiwi og honningmelon.
Bubble tea og dens popularitet
Til trods for at det er godt 50 år siden, at bubble tea startede med at sprede ringe i vandet i Taiwan, så er drikkens popularitet evigt voksende. I 2020 blev d. 30. april officielt til National Bubble Tea Dag, og samme år blev et billede af bubble tea foreslået som værende et alternativt coverdesign til taiwanesiske pas. Bubble tea skulle eftersigende være en vigtig del af taiwanesisk kultur, og er et vigtigt symbol.
Hvad der startede i Taiwan i 80’erne spredte sig hurtigt til Øst- og Sydøstasien i 90’erne. I Kina menes det, at der indtages fem gange så meget bubble tea som der indtages kaffe. Her er det efterhånden også primært kinesiske brands, der præger markedet, fremfor de oprindelige taiwanske. Bubble tea er også særligt populært blandt unge kinesere, hvor det at købe en bubble tea er blevet en ny måde at udvise taknemmelighed på.
Anderledes gik det i Japan, hvor bubble tea først dukkede op på markedet i slutningen af 90’erne, men uden den store gennemslagskraft. Det tog godt 10 år mere, før end at landet var klar til at tage imod trenden. Lige siden har bubble tea dog været en af de hotteste sociale trends, og det er igen særligt blandt teenagere, at drikken vinder indpas. Begejstringen for tapioka er nået så højt i Japan, at der i 2019 blev bygget en forlystelsespark i Harajuku, som har tapiokatema.
I USA blev bubble tea indført af taiwanesiske immigranter, der åbnede den første bubble tea-butik, Fantasia Coffee & Tea, i Cupertino, Californien. Siden er er der poppet en lang række kæder op, som sælger den famøse drik. I takt med at teen med de velkendte perler vandt indpas i USA, gik det fra at være bare en drik til at blive en kulturel identitet for mange asiatisk amerikanske personer. Fænomenet blev kendt som boba life.
Lav din egen bubble tea
Drømmer du om at lave din helt egen bubble tea derhjemme? Så er du kommet til det rette sted. Hos Den Kinesiske Købmand har vi alt, som du skal bruge for at lave din helt egen te – fra sugerør til tapioka. Vi har færdiglavet popping boba i mange smagsvarianter, vi har sirup, milk tea pulver, instant tapiokaperler, og endda te på dåse.
Til at lave din egen te skal du bruge tre ting:
- Te
- Mælk
- Topping
Derudover skal du bruge et glas og et sugerør, eller en ske, til at spise perlerne.
Teen kan købes på dåse eller i pulverform, eller som sirup der skal blandes op med vand. Alt efter hvilken smag du ønsker, og hvilken variant. Pulver-teen er med mælkepulver, og giver derfor en milk tea.
Af topping fås der både perler, som er klar til brug, og så instant tapioka, som skal koges først. Hvis du vælger tapioka perler frem for popping boba så husk på, at perlerne har godt af at trække i en sukkerlage/sirup mindst en halv time inden brug.
Til sidst er der blot tilbage at hælde te og topping i et glas, røre det rundt med en ske og så er der serveret.
Bubble tea kan serveres i mange former for glas og kopper. Den traditionelle udgave kommer i en gennemsigtig plastikkop, men derhjemme kan du sagtens bruge meget andet. Så drømmer du om at invitere til teselskab med bubble tea, så kan du snildt finde det fine testel frem til gæsterne. Vigtigst er det med sugerør, da disse er afgørende for at du kan nyde teen med boba eller tapiokaperler – samtidig med at du drikker.
Hvad er så fordelene ved at lave din egen bubble tea? Det lyder måske omstændigt, men det er det langt fra. Med få, enkle trin kommer du hurtigt og sikkert i gang med at lave en bubble tea der er mindst lige så god, som dem du kan købe færdiglavede – og så til en brøkdel af prisen. Det giver dig samtidig også muligheden for at sidde i ro og mag derhjemme, måske på en terrasse eller altan og nyde din nylavede bubbletea. En anden fordel er, at du selv kan tilpasse smagen af din te. Du bestemmer selv hvor sød, stærk eller syrlig den skal være. Vil du have ekstra boba i, eller var en bare ikke nok? Så har du det hele til at toppe op med et nyt glas.
Ofte stillede spørgsmål om Bubble Tea
Hvad er bubble tea?
Bubble tea er en te-baseret drik, hvori der tilføjes små perler af tapioka. Gennem tiden har drikken udviklet sig, og du kan i dag få bubble tea i mange forskellige smagsvarianter, og med mange typer af bobler. Oftest nydes den kold, enten som ren te eller te med mælk. Boblerne, eller perlerne, kan enten være poppende frugtperler eller seje tapiokabobler.
Hvordan laver man bubble tea?
Bubble tea-basen laves enten fra pulver, eller fra stærk, kold te som blandes til den smagsvariant du ønsker. Flere asiatiske supermarkeder sælger bubble tea-pulver, som blot skal blandes med vand. Perlerne kan du også købe færdiglavet, hvor de enten skal tilberedes kort eller er købt klar til brug, som du så hælder op i glasset. Et vigtigt element er det særlige sugerør, som er større end normale sugerør - så kan du nemlig suge perlerne op.
Hvad er bubble tea lavet af?
Teen er som regel sort, grøn eller oolong-te, som du kan koldbrygge eller købe som pulver. Hvis du foretrækker varianten med mælk, så kan du frit vælge mellem frisk mælk, plantemælk, kondenseret mælk eller kokosmælk. Drikken bliver som regel sødet med honning eller sirup, og så skal der også tilføjes perler eller bobler.
Hvordan laver man hjemmelavet bubble tea?
Det er ikke svært at lave bubble tea selv. Du kan købe alle ingredienserne til at lave din egen te her, og vi har både te som pulver, boba klar til brug, tapiokaperler du selv kan tilberede, diverse sirupper til din te samt de helt rigtige sugerør. Alt du skal gøre er at vælge hvilken kombination der er din favorit!
Hvor kommer bubble tea fra?
Bubble tea kommer fra Taiwan, hvor det opstod i 1980'erne. Her blev det i første omgang serveret varmt, men nu til dags serveres drikken kold. Til at begynde med var drikken baseret på sort, taiwanesisk te blandt med tapiokaperler, kondenseret mælk og sirup. Selvom dette er den traditionelle milk tea, som bubble tea laves på, så kan du få et hav af forskellige smagsvarianter i dag.
Hvordan laver man bubble tea bobler?
Der findes to typer af bobler, som tilsættes bubble tea: tapiokaperler og gelékugler. Tapiokaperlerne er baseret på tapiokamel, som er en stivelse, der bliver blød og sej når den tilberedes rigtigt. Mange tapiokaperler er sorte, da der er brugt brun farin til at smage dem til med. Geléperlerne er ofte baseret på frugt, og kaldes også popping boba, da de springer i munden når man spiser dem.