LEVERING TIL PAKKESHOP KUN 29KR!

Kinesisk nytår: fejr månenytår med mad fra det asiatiske køkken

Indholdsfortegnelse

Oprindelsen for kinesisk nytår

Det kinesiske nytår 農曆新年 kaldes også månenytår og forårsfestivallen, og det er den vigtigste helligdag i kinesisk kultur. Traditionen stammer tilbage fra Shang-dynastiet, der herskede 1.600 år før vores tidsregning, hvor kinesisk nytår handlede om ofringer og ritualer, der skulle bringe lykke og beskyttelse. Dertil markerede det også en ny høstsæson, så festivalen bruges til at ære landbrugets guder og gudinder.

Kinesisk nytår kaldes også månenytår, fordi det følger en lunisolar-kalender, der er tilrettelagt efter månens cyklus. Det betyder, at højtiden altid falder på dagen med nymåne i den første måned i månekalenderen – derved er kinesisk nytår også en skiftende højtid, der kan ligge hvor som helst mellem den 21. januar og 20. februar.

Kinesisk nytårsferie varer typisk 15 dage og er fyldt med traditioner, der kan spores tilbage til Kinas gamle landbrugssamfund. I de seneste år er højtiden også blevet mere og mere populær udenfor Asiens grænser, og dagene fejres i større byer over hele verden.

 

Fejr og markér kinesisk nytår med manér

Ligesom mange andre fejringer, er der ved kinesisk nytår også sædvane for velsmagende mad, opretholdt traditioner og masser af festligheder til at markere dagen. I moderne tid er ofringer og ritualer dog skiftet ud, og kinesisk nytår er i stedet en tid, hvor man samles med familien, fejrer det forgangne år og sætter sig nogle intentioner for det kommende. Her er et par, at de mest udbredte traditioner:

 

Røde kuverter

Den røde konvolut 紅包 er en gave, der gives ved særlige lejligheder indenfor den kinesiske kultur. F.eks. til bryllupsgave, konfirmationsgave, barnedåb – og så til kinesisk nytår. Rød symboliserer held, ligesom det traditionelt set er en farve, der holder onde ånder for døren. Som oftest er der en pengegave i røde kuverter til kinesisk nytår, og de gives gerne til yngre familiemedlemmer og børn som et symbol på held i fremtiden.

 

Røde lanterner

Lykkefarven går igen gennem udsmykning og pynt også, hvor der gerne bruges røde lanterner 紅燈照 til at markere kinesisk nytår. Dette er igen med en lykkebringende symbolik, og bruges desuden til at vise, hvordan man er klar til at give slip på jeget fra sidste år og gå en ny tid i møde.

 

Fyrværkeri

Få ting er så kendetegnende for kinesisk nytår som fyrværkeri. Efter første festdag er endt, er det typisk, at man holder sig vågen gennem det meste af natten, fordi man så sikrer en ordentlig start på det nye år. Derfor affyrer man også gerne masser af fyrværkeri for at drive onde ånder væk, mens man går over til et nyt år.

 

De kinesiske stjernetegn og deres betydninger

Ligesom den vestlige verdens stjernetegn også er låst til månen og planeternes placering, så gælder det samme for kinesisk nytår. Dog er hvert år dedikeret til et kinesisk stjernetegn, og listen af tolv forskellige dyr skifter i gentagende rækkefølge.

De fleste mennesker kender de tolv dyr i den kinesiske dyrekreds, som fejres gennem kinesisk nytår. Der er tale om: rotte, okse, tiger, kanin, drage, slange, hest, ged, abe, hane, hund og gris. Hvert af disse dyr har sin egen unikke betydning og personlighedstræk.

I forbindelse med årsskiftet er det ikke usædvanligt, at børn får gaver og laver aktiviteter, der er relateret til netop det kinesisk nytår dyr, der symboliserer det kommende år.

Ønsk mandarin-kinesiske venner "godt nytår"

På mandarin-kinesisk er udtrykket, du kan sige op til kinesisk nytår "Godt nytår" 新年快樂 (xīn nián kuài lè). Det kan udtales omtrent som "sheen-neean-kwye-le", hvor "a"-lyden i "kuài" er tættere på "i"-lyden i "ski". For at ønske nogen et godt kinesisk nytår på mandarin ville man sige "Xin nian kuai le!" (og udtale omtrent som "sheen-neean-kwye-ler").

Du kan også bruge denne sætning til at ønske en person tillykke med fødselsdagen eller en anden særlig lejlighed. Du kan f.eks. sige "Xin nian kuai le! Tillykke med dit nye job!" eller "Xin nian kuai le! Jeg håber, at du får et vidunderligt år!" Uanset hvordan du bruger det, er det at sige "xin nian kuai le" en god måde at vise dine venner og kære, at du tænker på dem og ønsker dem alt det bedste – både i forbindelse med kinesisk nytår og andre højtider.

Men hvad spiser man til kinesisk nytår?

I moderne tid er det kinesiske nytår en tid for familiesammenføring, og på den første dag samles familierne til en stor fest. Kinesisk nytår mad kan omfatte mange ting og har dybere, symbolske meninger for det kommende år. Antallet af retter også have relevans, fordi lykketal spiller en stor rolle i kinesisk kultur, hvor f.eks. 8 eller 12 retter gennem nytårsfejringen kan bringe økonomisk lykke.

Dumplings

Dampede dumplings er i forvejen en favoritspise i mange asiatiske lande, men særligt op til kinesisk nytår er det en yndet ret mellem festlighederne. Dette skyldes, at formen på dumplings ligner gamle, kinesiske pengeposer, og derved symboliserer håb og velstand for det kommende år.

Fisk

Fisk er en anden populær ret til kinesisk nytår, da det kinesiske ord for fisk () lyder som ordet for overskud (). Som sådan ses fiskeretten som et tegn på overflod og held, og ved at spise dette ved indgangen til et nyt år, kan man jo håbe, der vil komme mere af dette.

Andet populært mad til kinesisk nytår omfatter nudler for et langt liv, riskager for samvær, kød for overflod og frugt for sødme og held og lykke.

 

Kinesisk nytår er en hævdvunden tradition, som fejres af folk over hele verden. Højtiden er gennemsyret af historie og symbolik, og den giver familierne mulighed for at mødes og fejre deres kultur. Der er mange fødevarer og aktiviteter, der er unikke for denne fest, så hvis du får mulighed for at opleve det på egen hånd, skal du sørge for at udnytte det!

Kategorier: Kultur

Relaterede varer

Til daglig, projekt- og driftsleder hos Den Kinesiske Købmand - til aften, datter og foodie.

 

Som datter af Hung og Quyen har Elin brugt en stor del af sin barndom i forretningen på Nørre Voldgade og er nu efter et par år ude på arbejdsmarkedet, vendt tilbage til familieforretningen.

Med en kombination af Hung og Quyens ekspertise, og Elins kærlighed for asiatisk mad deler hun nu videre af de guldkorn til alle der gerne vil lære det asiatiske kærlighedssprog at kende, nemlig mad 

Produktet er nu slettetx