LEVERING TIL PAKKESHOP KUN 29KR!

Gør grillmåltiderne mere eksotiske og spændende med korean BBQ

Indholdsfortegnelse

Sociale og velsmagende måltider? Korean BBQ

Du kender det måske som korean BBQ, koreansk barbecue eller korean barbeque, men egentlig hedder det gogi-gui고기구이og betyder simpelt ”kød-stegning”. Det er en metode, hvorpå man tilbereder forskellige typer af kød på en grill for at få saftig og lækker mad, der får tænderne til at løbe i vand.

I Korea er gogi-gui ikke kun en måde at lave mad på, men også et socialt element, der bringer familien sammen om at kokkerere. Helt traditionelt betyder det, at man i forbindelse med korean BBQ placerer en åben flamme eller indbygget grill midt på bordet, så hver enkelt person selv kan grille deres kød. Mange danskere kender sikkert det samme princip fra raclette, hvor madlavningen også ligeså meget er et spørgsmål om samvær.

 

Typer af korean BBQ

Der er mange måder at lave korean BBQ på. De er ikke svære at kreere, men er afhængig af, hvilke ingredienser du har i køkkenskabet, og hvilke typer af kød, du har adgang til:

 

 Bulgogi – med oksekød

Bulgogi 불고기 betyder direkte oversat ”ild kød” og er et krydret og velsmagende element af korean BBQ. Det er lavet af tyndskårede skiver af oksekød, der er blevet marineret i en sød og krydret sauce og én af de bedst kendte koreanske retter. Men hvad der virkelig giver kødet saft og kraft er bulgogi-marinaden, der er uundværlig for den helt rette aroma af korean BBQ.

 

Samgyeopsal – med svinekød

Samgyeopsal 삼겹살 kan oversættes til noget i retning af ”trelagskød” og indeholder svinekød, fordi det umiddelbart fremstår til at have tre lag af kød og fedt, når man skærer det op. Dette er et absolut basis-element i korean BBQ og én af de mest populære retter på grillen. Dét på trods af, at svinekødet i sig selv ikke har særlig meget smag, hvorfor mange marinerer det i f.eks. den krydrede ssamjang.

 

Galbi – med tværreb

Galbi 갈비 er det koreanske ord for ”ribben” og dækker altså over den del af korean BBQ, der laves specifikt med ribben – typisk fra okse, men spareribs fra svin kan også bruges. Det grilles og serveres derfor på samme måde som enten bulgogi eller samgyeopsal, men marinaderne kan dog variere efter smagsløg. Vi foretrækker selv en blanding af sojasauce, hvidløg og brunt sukker, da det bedst fremhæver kødet. Både Bulgogi-marinade og ssamjang kan fint bruges til de fleste slags udskæringer i korean BBQ.

Hvad der serveres og grilles til en korean BBQ kan afhænge meget af den enkelte region i Korea, og der er derfor mange varianter, alt efter hvilken slags kød og cut, du foretrækker. Udover ovennævnte kan du også bruge kylling og and, som ikke er usædvanligt i mange asiatiske lande. Det vigtigste er blot, at du har gennemtænkt, hvilke marinader og saucer, kødet skal vendes i og hvilke slags tilbehør, der skal passe til din korean BBQ.

Hvis du vil have noget lidt anderledes end korean BBQ, kan du også prøve daeji bulgogi 돼지불고기, en krydret svinekødsret, der er perfekt til dem, der kan lide mad med et lille kick i.

Kom godt fra start med dit grillprojekt

Korean BBQ er en lækker og unik måde at nyde grillet kød på. Selvom de nøjagtige ingredienser og tilberedningsmetoder kan variere, er der nogle grundlæggende trin, der er afgørende for enhver korean BBQ-fest.

Først skal kødet marineres. Dette trin er vigtigt for at tilføre kødet smag og sikre, at det forbliver saftigt under tilberedningen. Som det er med alt andet mad, vil smagen kun blive bedre, jo længere tid, det får lov at marinere. Så hvis du kan massere saucen ind i kødet og lade det stå i køleskabet natten over, så er det klart at foretrække.

Når kødet er marineret, er det tid til at tænde op i grillen. Traditionelt tilberedes korean BBQ over trækul, fordi det er med til at give kødet en røget smag. Gasgrill kan dog også bruges. Det vigtigste er at sørge for, at grillen er varm nok til at stege kødet og lukke al saften inde.

 

Tips til tilbehør

Korean BBQ dækker naturligvis kun over kødet, der serveres. Af tilbehør er der mange typiske småretter, der passer perfekt til din grillaften. Et par yndlinge er stegte grøntsager, ris og dip-saucer, der er meget hyppige i hele Korea. Mere specifikt er agurkesalat samt salater med radiser, bønnespirer og aubergine favoritter på vores grillbord. Og selvfølgelig er ingen korean BBQ komplet uden kimchi - en fermenteret kålret, der er fuld af asiatisk stemning og har en helt særlig smag.

 

Glem ikke marinaden!

Koreansk barbecue er også især kendt for dens brug af forskellige marinader og spicy krydderier, som kan variere fra region til region. Nogle af de mest almindelige marinader omfatter sojasauce, sesamolie, hvidløg, ingefær, sukker og chili.

Disse kan du enten lave selv eller købe færdiglavet. Hvis det er første gang du skal give dig i kast med korean barbecue eller koreansk mad generelt, så kan det være en stor fordel at købe den færdiglavede marinade på glas. Her er du nemlig sikker på, at marinaden indeholder de nødvendige ingredienser for at gøre kødet lækkert og mørt - der bruges især æbler og ananas til dette. Samtidig er du også garanteret en fantastisk smag.

 

Vil du prøve kræfter med korean barbeque?

Korean BBQ bliver mere og mere populært over hele verden, og det er der en god grund til! Kombinationen af smagfuldt kød, friske grøntsager og velduftende saucer er ganske enkelt uimodståelig. I mange år har oplevelsen været reserveret for asiatiske lande og specialiserede restauranter, og derfor er det stadig lidt nyt for ikke-asiatiske hjemmekøkkener at begive sig ud i korean BBQ.

Vi håber alligevel, at du er blevet klogere på korean BBQ, og måske har fået lyst til at prøve det selv til sommerens grillaftener.

Kategorier: Koreansk mad

Relaterede varer

Til daglig, projekt- og driftsleder hos Den Kinesiske Købmand - til aften, datter og foodie.

 

Som datter af Hung og Quyen har Elin brugt en stor del af sin barndom i forretningen på Nørre Voldgade og er nu efter et par år ude på arbejdsmarkedet, vendt tilbage til familieforretningen.

Med en kombination af Hung og Quyens ekspertise, og Elins kærlighed for asiatisk mad deler hun nu videre af de guldkorn til alle der gerne vil lære det asiatiske kærlighedssprog at kende, nemlig mad 

Produktet er nu slettetx