LEVERING TIL PAKKESHOP KUN 29KR!

Den ultimative guide til sundere måltider med kimchi

Indholdsfortegnelse

Traditionel vinterspise i Korea

Kimchi 김치 er en traditionel koreansk ret, der er lavet af fermenterede grøntsager, og ordet ’kimchi’ kan helt konkret oversættes til ”nedsænket grøntsag”. Den beskrives ofte som sjælen eller hjertet af det koreanske køkken, fordi den optræder i utroligt mange retter og måltider. Retten stammer helt tilbage til Silla-dynastiet, der begyndte i år 57 før vores tidsregning. Man mener, at idéen opstod delvist, fordi buddhisme blev introduceret, hvor den vegetariske livsstil var i centrum. Dette betød problemer gennem vinteren, hvor mange grøntsager ikke kunne fremskaffes, så i mangel på et køleskab fandt man ud af at fermentere sommerens grøntsager i stedet og gemme dem til senere brug. 

Sådan foregår det

Der findes mange typer af kimchi, men de laves alle på samme måde og svarer lidt til, hvordan vi i Danmark har syltet f.eks. agurker og rødbeder. Til fermenteringen lægges kimchi normalt i en lerkrukke eller en potte, hvor det får lov til at ligge i flere uger. I denne proces opstår mælkesyrebakterier helt naturligt ved grøntsagerne, og det er dém, der gør, at kimchi både får en krydret, sur-saltet smag, den karakteristisk skarpe lugt og en længere holdbarhed.

Fuld af smagfulde grøntsager

Kimchi kan laves med mange forskellige grøntsager, og hver slags har deres egen unikke smag og varierende retter, de fungerer godt med. Varianten af kinakål er den mest populære type, og den er lavet af fermenteret kål, røde peberflager, ingefær og hvidløg. Det er heller ikke usædvanligt at finde kimchi lavet på radise, hvor der yderligere er smagt til med forårsløg, hvidløg, ingefær og chilipeber.

Men kimchi bruges ikke kun som tilbehør til aftensmadsretter. Derimod vil mange koreanere også bruge det som marinade, i sandwiches, wraps eller topping for at tilføje mere smag. Hvis du er på udkig efter et krydret pift til din mad, kan du f.eks. prøve napakålskimchi, som er lavet med fermenteret napakål, chilipeber, hvidløg, ingefær og fiskesauce.

Vil du derimod have en sødere smag, kan du prøve daikon radise-kimchi, som også indeholder sukker, hvidløg, ingefær og eddike. Denne slags kan du også bruge i pandekager for at give et dessert-vibe, eller du kan bruge den som tilbehør til aftensmaden for at afbalancere mere salte eller fede retter.

Endelig kan du, hvis du er på udkig efter en mildere variant, prøve agurkekimchi, som er lavet af agurker, salt, eddike og chilipeber. Vandet i agurkerne sørger for, at du ikke ender med for stærk ret. Uanset hvilken type du vælger, er du sikker på at kunne opleve dens helt unikke smag.

 

Opskrifter, der indeholder kimchi

Som du måske kan fornemme, har kimchi mange forskellige anvendelsesmuligheder, og afhængig af typen, du vælger, kan det derfor bruges i en lang række af spændende opskrifter, herunder gryderetter, supper, wraps, og wokretter.

En populær opskrift til dig, der gerne vil helt under huden på det koreanske køkken, er suppe. Kraftig i smag og med masser af aroma, der bringer dig direkte til Asien. Kimchisuppe er lavet med oksebouillon og tofu, kan serveres med ris eller nudler, og så er den ofte pyntet med forårsløg og sesamfrø.

Hvis du nærmere er den eventyrlystne type, der gerne vil eksperimentere lidt, så er kimchi-pandekager et must. Disse krydrede pandekager er lavet med løg, og de serveres ofte med saucer til, såsom sojasauce eller chilipasta. Uanset om du nyder det alene eller som en del af en opskrift, er kimchi en lækker og sund måde at tilføje smag til dit måltid på.

Vitaminer og mineraler, der nærer

Men hvad er det, der gør kimchi sundt? Ikke nok med, at det smager forrygende og kan bruges i mange madretter, så er det også en fantastisk effektiv kilde til vitaminer og mineraler. Når du spiser kimchi, styrker du nemlig kroppen med både A-vitamin, C-vitamin, probiotika, antioxidanter, betacaroten og calcium.

Årsagen? Det er netop fermenteringsprocessen, der er grunden. I løbet af de første tre ugers fermentering, stiger indholdet af vitaminer og mineraler nemlig markant. Desuden skaber denne proces gavnlige og sunde, naturlige bakterier, som kroppen også har brug for, f.eks. mælkesyrebakterier.

Det her bliver vi oftest spurgt om:

Det er kun indenfor de seneste år, at kimchi er begyndt at blive populært at spise og lave selv uden for Asien. Dette skal dog ikke afskrække dig, for det er hverken svært eller kompliceret, men det kan sagtens skabe nogle tvivlsspørgsmål, som ikke altid er nemme at finde svar på. Her er, hvad vi oftest bliver spurgt om:

Hvordan spiser man kimchi?

Når du spiser kimchi, er det vigtigt at vide, hvordan du tilbereder det korrekt. Afhængigt af opskriften kan retten både være krydret med salt, sukker eller andre krydderier. Det skal gæres godt, før det spises, da det er med til at udvikle smagen og fremhæve de probiotiske fordele. Når den er klar til at blive spist, kan kimchi nydes, som den er eller tilsættes til andre retter. Det er en glimrende måde at tilføje smag og næring til ethvert måltid.

 

Hvad er kimchi godt for?

Kimchi indeholder mange sunde vitaminer, du har brug for, og retten har en række sundhedsmæssige fordele. Det betyder, at du derved mindsker kroppens tendens til inflammation, ligesom du hjælper den med at bekæmpe livsfarlige stoffer og celleforandringer. Kimchi forbedrer desuden tarmsundheden og fordøjelsen.

Som du kan høre, så er kimchi lidt af et vidunderprodukt fra Asien, som mange andre køkkener kunne have yderst glæde af. Der findes adskillige typer med varierende smag, så uanset om du vil købe en færdiglavet slags eller begive dig ud i at lave den selv, kan du uden tvivl finde én, der passer til dine smagspræferencer. Hvis du leder efter en sund og nærende måde at tilføje flere grøntsager til din kost på, kan du overveje at tilføje kimchi til dit næste måltid.

Kategorier: Produkter

Relaterede varer

Til daglig, projekt- og driftsleder hos Den Kinesiske Købmand - til aften, datter og foodie.

 

Som datter af Hung og Quyen har Elin brugt en stor del af sin barndom i forretningen på Nørre Voldgade og er nu efter et par år ude på arbejdsmarkedet, vendt tilbage til familieforretningen.

Med en kombination af Hung og Quyens ekspertise, og Elins kærlighed for asiatisk mad deler hun nu videre af de guldkorn til alle der gerne vil lære det asiatiske kærlighedssprog at kende, nemlig mad 

Produktet er nu slettetx